Murskausliike, joka on edelläkävijä alallaan

Telamurska Oy on suomalainen perheyritys, jonka juuret juontavat 1980-luvulla aloitettuun maanrakennus- ja murskaustoimintaan. Kalliomurskaus ja soramurskaus vaativat omaa korkealuokkaista teknologiaa, jonka kehittämisessä Telamurska on toiminut edelläkävijänä.

Murskausalan edelläkävijä

Telamurska Oy on yksi Suomesta maailmalle levinneen tela-alustaisen murskausjärjestelmän kehittäjä. Yritys on alan huomattava vaikuttaja sekä tuotekehityksessä että muussa toiminnassaan.

Yrityksen pääomistaja Olavi Puputti kumppaneineen rakensi vuonna 1984 pienen esimurskaimen tela-alustalle parantaakseen murskausyksikön liikuteltavuutta. Suurin osa sen aikaisista urakoitsijoiden käyttämistä murskaimista oli ns. mobiililaitoksia, joissa murskaimet olivat pyöräalustaisissa vaunuissa.

”Alun perin ajatus liikuteltavasta murskaimesta syntyi, kun teimme Metsähallitukselle runsaasti metsätieurakoita. Tielinjoilla olevat kivet piti saada murskatuksi ja liikuteltava laite sopi tarkoitukseen parhaiten,” muistelee Olavi Puputti.

Tuolloin otettiin yhteyttä laitevalmistaja Lokomoon, jolle esiteltiin ideaa. Toiveena oli saada seuraava laite tehdasvalmisteisena.

Tela-alustaiset murskauslaitokset

Vuonna 1985 valmistui Lokomon (nykyisin Metso Minerals) ensimmäinen tela-alustainen murskauslaitos LT1 810. Telamurska osallistui aktiivisesti tuon mallin suunnitteluun ja toteutukseen. Ensimmäinen Locotrack-malli vastasi olennaisilta toiminnoiltaan tämän päivän laitteita. Siihen kuului runko, tela-alusta, murskain, kuljettimia, seula ja voimanlähde.

Sittemmin nykyinen Metso Minerals Oy edeltäjineen on kehittänyt tela-alustaisista murskausyksiköistä mittavan maailmanlaajuisen liiketoiminta-alueen.

Telamurska Oy:n osuus koko kallio- ja soramurskeen tuotantoa tehostavan järjestelmän kehittämisessä on merkittävä. Yhteistyön tuloksiin kuuluu mm. siirtojen helpottamiseksi kehitetty irrotettava akselisto. Vuonna 1987 Telamurska saikin ’Tuottava Idea’ – kunniakirjan tela-alustaisen murskausjärjestelmän kehittämisestä.